Dit is de pagina over Tom Dumoulin. De Limburger was één van de meest succesvolle wielrenners van de laatste jaren. Zo won hij in 2017 de
Ronde van Italië. In 2022 kondigde Dumoulin zijn afscheid aan van de wielersport.
In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Dumoulin en houdt tevens zijn biografie bij.
Dumoulin debuteert als sterke tijdrijder en breekt door als ronderenner
Dumoulin werd op 11 november 1990 geboren in Maastricht. Na een aantal jaar bij de beloften maakte hij in 2012 zijn profdebuut bij Argos-Shimano. Gedurende de eerste jaren van zijn carrière reed de Maastrichter rond in de luwte, al viel hij al wel op met zijn sterke tijdritten. Etappes won hij nog niet, maar wel werd in 2013 het jongerenklassement van de Ronde van België gewonnen.
In 2014 meldde Dumoulin zich nadrukkelijk in de top van het wielrennen. Hij won meerdere tijdritten, waaronder één in de Eneco Tour, en die lijn zette hij in 2015 door. Dat jaar bleek hij ook nog eens een uitstekende klimmer en (gecombineerd met zijn tijdritkwaliteiten) klassementsrijder te zijn. Tijdens de
Ronde van Spanje in 2015 brak hij definitief door nadat hij zes dagen lang de rode leiderstrui droeg. Vlak voor het einde van de ronde viel hij echter terug in het klassement.
Dumoulin in Ronde van Italië 2017 en een dramatisch 2019
Dat zijn sterke Vuelta in 2015 geen incident was, bleek wel tijdens de Giro van 2017. Gedurende de eerste etappes hield de Nederlander zich goed staande, waarna hij tijdens etappe tien, een tijdrit, de macht greep. Hij kwam in het roze terecht en wist deze tot aan de negentiende etappe vast te houden. Nairo Quintana pakte de kop over en stond vlak voor de afsluitende etappe 53 seconden voor op Dumoulin. Die laatste etappe was echter een tijdrit van bijna dertig kilometer en daarin maakte de Sunweb-rijder zijn achterstand goed. In absolute extremis pakte hij het roze terug en mocht hij zich zodoende de winnaar van de Ronde van Italië van 2017 noemen. Daarmee werd hij de eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 die een grote ronde wist te winnen.
Dumoulin wint in 2017 de Giro d'Italia
In de seizoenen daarna bleef Dumoulin een renner om rekening mee te houden in het peloton. In 2018 was hij twee keer zeer dichtbij de eindzege in zowel de Giro als de
Tour de France, maar moest hij zijn meerdere erkennen in Sky-renners
Chris Froome en Geraint Thomas. Het daaropvolgende jaar, 2019, viel compleet in duigen na een knieblessure die hij opliep in de Ronde van Italië. Die blessure hield hem de rest van dat seizoen aan de kant. De blessure was de druppel die de emmer deed overlopen en Dumoulin besloot om te vertrekken. Na acht jaar bij Sunweb (en haar voorgangers) te hebben gereden, verkaste hij ondanks een doorlopend contract naar Jumbo-Visma.
Dumoulin kent lastig 2020 en onderbreekt carrière
Na een lange winter stond Dumoulin begin 2020 te trappelen om zijn debuut te maken in het geel van Jumbo-Visma. Het was hem echter opnieuw niet gegund. Een darmprobleem wierp hem terug in zijn trainingsopbouw en toen hij eindelijk hersteld was en klaar was om op de fiets te stappen, sloeg het coronavirus toe. Dumoulin zag lijdzaam toe hoe de koers midden maart abrupt stopte en maandenlang stil kwam te liggen. Het zorgde ervoor dat Dumoulin in juni van 2020 officieel een jaar lang geen koers meer had gereden. Toen de nieuwe wielerkalender in juni werd gepresenteerd, ging de blik van Dumoulin dan echt op de Tour de France.
Nadat Dumoulin de koersen voorafgaand aan de Tour goede benen toonde, was het in de Tour de France allemaal net niet goed genoeg. Hij kampte met zadelpijn en stuitte op een weergaloze Roglic binnen de eigen ploeg. Dumoulin offerde zich op en reed zelf nog knap naar een zevende plaats in het klassement. In de Ardense klassiekers hielp hij Roglic aan winst in Luik-Bastenaken-Luik, alvorens de Vuelta a España zijn grote ronde moest worden. Dumoulin stapte echter vroeg af, vermoeid en leeg. Hoewel de blik begin 2021 weer positief leek, kwam vlak na de ploegenpresentatie het nieuws dat Dumoulin voorlopig stopte met fietsen. Hij was niet meer gelukkig en ging door middel van een sabbatical op zoek naar zichzelf.
Dumoulin pakt zilver in de tijdrit op de Olympische Spelen in Tokyo
Later in het jaar kwam het bericht dat Dumoulin weer zou beginnen met fietsen en zichzelf zou richten op de olympische tijdrit: met enkel een anonieme Ronde van Zwitserland en winst op het NK tijdrijden als voorbereiding trok de Limburger naar Tokio, waar hij zijn talent nogmaals etaleerde met een tweede plek. Zijn overige seizoensdoelen vielen in het water door een aanrijding op training, maar Dumoulin bleef gemotiveerd: in 2022 zou hij zich weer richten op de Giro d'Italia.
Giro 2022 draait uit op een teleurstelling, in juni neemt Dumoulin per direct afscheid van het peloton
Maar ook 2022 verliep niet voorspoedig voor Dumoulin. In de UAE Tour sukkelde de Nederlander met een rugblessure, een coronabesmetting verhinderde een deelname aan de Strade Bianche. Ook de Ronde van Catalonië werd een afknapper: Dumoulin stapte in de derde etappe af, omdat 'hij zich niet goed voelde'. Gevolg was dat de renner van Jumbo-Visma met een allesbehalve ideale voorbereiding aan de start van de Giro stond, waar hij toch nog eens alles op een goed eindklassement wilde zetten.
De Giro werd echter al snel een afknapper. Met een derde plaats in de tijdrit op dag twee begon de wedstrijd nochtans goed voor Dumoulin, maar in de vierde etappe etappe kon er al een streep door de klassementsambities van de Giro-winnaar van 2017: hij werd 53ste op meer dan zes minuten van de groep der favorieten. Dumoulin toonde echter mentale weerbaarheid door het geweer van schouder te veranderen. De Nederlander trok op dag zeven ten aanval en loodste Koen Bouwman naar de overwinning. Dumoulin genoot zichtbaar van de overwinning van zijn maatje. Toch bleek het eerder een opflakkering dan een stijgende vormcurve, want in etappe veertien hield hij het voor bekeken.
Dumoulin en Bouwman zijn dolblij na de ritzege van die laatste in de Giro d'Italia
Op 3 juni kwam Dumoulin dan met een
mededeling: 2022 zou zijn laatste seizoen als wielrenner worden, met het WK tijdrijden in Australië als absolute hoofddoel. Nog een laatste keer knallen in de discipline die hem het nauwst aan het hart lag was het plan, maar zover kwam het nooit. Een dikke maand later kwam er een
update: Dumoulin stopt per direct met professioneel wielrennen. 'De tank is leeg, de benen voelen zwaar en de trainingen lukken niet zoals ik had gehoopt en zoals nodig is voor een goede prestatie op het WK. Sinds mijn harde crash vorig jaar september op training is er opnieuw iets geknakt. Ik moest de weg terug naar boven wéér onderbreken en wéér een teleurstelling verwerken. Het was er een teveel', klonk het. Op amper 31-jarige leeftijd maar met een fantastische carrière achter de rug begint Dumoulin aan een nieuw leven.
Dat nieuwe leven bevalt Dumoulin uitstekend. Hij is werkzaam als analist bij de NOS, is ambassadeur voor Giant en maakt furore als hardloper. Zo liep
hij eind 2023 de halve marathon van Amsterdam in 1:10.04, goed voor een vierde plek.