In Bredene-Koksijde kregen we al een voorproefje, maar met de Minerva Classic Brugge-De Panne wordt het hoofdgerecht opgediend in de regio De Panne. Met de open velden in De Moeren is het al meerdere edities oorlog geweest, wordt het ook op woensdag 23 maart feest? In de Leiderstrui beschouwt voor op deze eendagskoers uit de WorldTour.
In dit artikel
2021 Sam Bennett
2020 Yves Lampeart
2019 Dylan Groenewegen
2018 Elia Viviani
2017 Philippe Gilbert
2016 Lieuwe Westra
2015 Alexander Kirstoff
2014 Guillaume Van Keirsbulck
2013 Sylvain Chavanel
2012 Sylvain Chavanel
De Classic Brugge-De Panne is een sprintklassieker bij uitstek. Het parcours is zo plat als een dubbeltje, al betekent dat niet dat we ieder jaar in een grote polonaise naar de streep rijden en daar gaan spurten. Als er al een peloton sprint om de zege, is die vaak uitgedund tot een man of twintig á dertig, wat al aangeeft dat er onderweg hard wordt gekoerst in de Belgische open vlaktes.
We beginnen de koers vanuit Brugge en trekken in westelijke richting naar de kust. Daar passeren we na 72 kilometer al voor de eerste keer de finishlijn en maken we ons op voor drie lokale rondes. In dit circuit zijn De Moeren het gevaarlijkste element. Dit natuurgebied is bijna ieder jaar een garantie voor spektakel, omdat er op de open velden eigenlijk altijd wel wind staat.
Hoe hard en uit welke richting, bepaalt of we in De Panne een massasprint krijgen, een sprint van een kleine groep óf misschien zelfs winst voor een dappere solist. Onder het profielkaartje lees je het weerbericht. Spoiler: de sprinters lijken rustig te kunnen slapen.
Weer
Het peloton vertrekt woensdag om 12.15 uur en de renners krijgen er heerlijk weer bij. Bij de start zal het al zo'n 17 graden zijn en speelt de wind uit het noorden nog amper een rol. In de openingsfase zal de wind in de rug staan, maar als we meer en meer afbuigen naar rechts - richting de kust - neemt de wind uit het noorden iets toe en komt die al schuin in de zij te staan. Op het oog niet genoeg voor waaiers, maar het kan weleens heel rap gaan in de eerste twee koersuren.
Op het lokale circuit is de blik natuurlijk gericht op De Moeren. Helaas hebben we slecht nieuws voor mensen die een koers vol wind en waaiers verwachten. In de open velden wordt windkracht 1 á 2 voorspeld en zelfs aan de kust in Koksijde lijkt de wind geen grote rol te spelen. Het speelt de sprinters van dienst in de kaart, zij lijken met deze voorspellingen een ideale kans te krijgen om met een stuk minder stress richting de massasprint te rijden.
Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: Omstreeks 17.12 uur
Met de vele ziektegevallen en blessures is onderstaande lijst eentje onder voorbehoud. Mochten favorieten uitvallen, dan werken we de voorbeschouwing uiteraard bij.
Wie steekt op deze dag vol zonneschijn zijn handen in de lucht in De Panne? Zoals we bij het parcours en weerbericht al stelden: de sprinters lijken zich niet al te veel zorgen te hoeven maken dat hun kans op een zege in de WorldTour in gevaar komt. Rappe mannen zijn er ook genoeg, woensdagmiddag in Brugge. Titelverdediger is Sam Bennett. De Ier was vorig jaar oppermachtig in een uitgedunde groep, maar loopt dit seizoen nog achter de feiten aan. Heeft hij zijn trainingsachterstand een beetje kunnen wegwerken? Dan kan BORA-hansgrohe op hem rekenen. Zo niet, dan heeft de ploeg met Jordi Meeus een goed plan B achter de hand.
De topfavoriet voor deze koers rijdt echter niet bij BORA, maar toch op zeker bij Quick Step-Alpha Vinyl. Mark Cavendish is lekker bezig dit seizoen en onderstreepte dat een week geleden nog maar eens met winst in Milaan-Turijn. Hij baalde stiekem best een beetje van het feit dat Fabio Jakobsen zaterdag mocht starten in Milaan-Sanremo, maar de Nederlander mist op zijn beurt Brugge-De Panne om die reden. Slaat Cavendish woensdag opnieuw toe? Meester-leadout Michael Mørkøv is er in ieder geval bij, waardoor de winstkansen voor iedere sprinter sowieso al met dertig á veertig procent toenemen.
Belangrijke uitdager op papier was Caleb Ewan. De Australiër van Lotto Soudal was dit seizoen al goed voor ritzeges in de Saudi Tour, de Tour du Var en de Tirreno-Adriatico. Hij werd echter ziek, daags voor zijn grootste doel van het jaar: Milaan-Sanremo. Lotto Soudal haalde hem ook voor deze koers van de lijst, maar heeft met Arnaud De Lie wel een uitstekend alternatief. De jonge Belg won dit seizoen al de Trofeo Playa de Palma en GP Monseré. Er staan ook vraagtekens achter de naam van Fernando Gaviria. De Colombiaan van UAE Team Emirates begon het jaar uitstekend met twee zeges in de Tour of Oman, maar in Omloop Het Nieuwsblad brak hij zijn sleutelbeen. Woensdag keert hij terug in koers.
Gaan we door naar Team BikeExchange-Jayco, want daar staat ene Dylan Groenewegen aan het vertrek. De Nederlander kent een seizoen van pieken en dalen. In de Saudi Tour was het twee keer raak, maar in de UAE Tour kwam zijn sprinttrein totaal niet uit de verf. In Parijs-Nice viel hij, waardoor hij eerder dan gepland opgaf. Met Groenewegen is het dus aan of uit, goed of fout, uitstekend of slecht; wat wordt het woensdag? Ook Arnaud Démare is nog allesbehalve constant in 2022. De Fransman van Groupama-FDJ won zelfs nog niet, maar toonde zich in Milaan-Sanremo wel ijzersterk, door als één van de laatste sprinters mee met de besten over de Poggio te komen. Hij werd uiteindelijk tiende. De benen lijken dus in orde, klaar voor een eerste zege van het seizoen.
Daarmee zijn we er nog niet, want het indrukwekkende sprintveld wordt verder uitgebreid met de jonge David Dekker bij Jumbo-Visma. Cees Bol moet namens Team DSM de kastanjes uit het vuur halen na een periode van ziekte en Nacer Bouhanni is de sprinter van dienst voor Arkéa-Samsic. Schrijven we verder Davide Cimolai (Cofidis), Gerben Thijssen (Intermarché) en Matteo Moschetti (Trek) nog op en dan hebben we het clubje outsiders wel gehad voor de sprint. Alle zes zijn ze geen topfavoriet, maar alle zes moeten ze wel in staat worden geacht om op een goede dag van voren mee te doen.
Sluiten we af met een groepje renners die misschien nog iets kunnen proberen, die zichzelf misschien willen testen richting de klassiekers... Zo staat Mads Pedersen op de startlijst, na zijn zesde plaats in Milaan-Sanremo. De Deen van Trek-Segafredo is in principe geen kopman, daar Moschetti de snellere sprinter is. Toch houden we hem in de gaten. Astana Qazaqstan start met een club vrijbuiters, waarbij Alexey Lutsenko en Gianni Moscon eruit springen. Zij zijn doorgaans wel in voor een beetje oorlog in de finale. Max Walscheid is de man in vorm bij Cofidis. Hij won vorige week nog GP de Denain en zou ook zomaar voor eigen kans kunnen gaan, als sprinter en ploeggenoot Cimolai niet thuisgeeft.
De klassieker Brugge-De Panne is helaas niet te zien op het open kanaal van Eurosport. De sportzender is er via Eurosport 2 en de Eurosport Player wel vanaf 15.00 uur live bij. Gelukkig zijn de Belgen ook live in de middag en wel via Sporza op Eén. De uitzending daar begint om 14.50 uur. In de Leiderstrui verzorgt na afloop uiteraard een uitgebreid wedstrijdverslag.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: [email protected])